Close
BOOKING
Tilbud/bestilling
Top Image
Last Next

Tar fagbrev på hotellet

Tarek Ahmad Rkieh Sekhni  (27) er første lærling på Fjordbyen Innkvartering.

Fjordbyen Innkvartering AS er blitt lærebedrift. – Det handler om samfunnsansvar. Norge trenger flere fagutdannede, sier plass-sjef Ståle Gundersen.

Fjordbyen Innkvartering åpnet dørene for sine første gjester på anleggshotellet på Brakerøya i Drammen i sommer. Nå er bedriften medlem i OKRIM (Opplæringskontoret for reiseliv, restaurant og matfag i Vestfold og Buskerud). 

På kort tid har det nye anleggshotellet bygget opp bemanningen. I dag har Gundersen 15 på lønningslisten. En av de nyansatte går på lærlingkontrakt. – Det viser god holdning og samfunnsansvar. Alle vil ha faglærte kokker. Da må bedriftene være med å ta ansvar for utdanning, sier daglig leder Terje Tidemann på OKRIM.
 

På kjøkkenet på Fjordbyen Innkvartering er syriske Tarek Ahmad Rkieh Sekhni (27) i ferd med å utdanne seg til kokk. Han har sitt andre lærlingår på det nye anleggshotellet på Brakerøya i Drammen.
 

Mangler fagutdannede

– Norge mangler fagutdannede kokker. Utesteder sliter. Mange har reduserte åpningstider. Det er kritisk arbeidskraft som mangler etter koronapandemien. Da er det viktig at vi som selv trenger kokker også stiller opp med lærlingplasser, sier Gundersen.
 

Koronapandemien rammet hoteller og spisesteder hardt. Mange bedrifter måtte stenge dørene i lengre perioder. Et av resultatene er mangel på kokker. 

– Mange har funnet arbeid andre steder etter måneder med permitteringer og stengte dører, sier Gundersen.

Tidemann i OKRIM anbefaler andre å gjøre som Tarek. – Innenfor matfag, enten vi snakker om ernæringskokk, kokker eller servitører, klarer vi å skaffe læreplasser og etter utdanning møter de nyutdannede et arbeidsmarked som vil ha dem. Det vi mangler er søkere. 
 

Andre utdanningsløp

I august hadde Tarek sin første arbeidsdag på anleggshotellet. Han er i gang med sitt andre utdanningsløp. 
 

Da han kom til Norge som politisk flyktning i oktober 2015, hadde han ett år igjen av juristutdanningen i hjemlandet. 

– Skulle jeg fortsette studiene for juridikum, måtte jeg på mange måter startet på nytt. Ikke kunne jeg norsk, ikke kunne jeg tilstrekkelig om det norske samfunnet, og jeg ville raskt ut i jobb da oppholdstillatelsen ble innvilget, sier Tarek.
 

For Tarek, som mange andre, ble hotellbransjen veien inn i arbeidslivet.

– Kokkeutdanning er for mange sprinbrett til reiselivet som er verdens raskest voksende næring, sier Tidemann.
 

Hotellveien til jobb

– Jeg startet som rydde og vaskehjelp på et av hotellene i Drammen, før jeg kom inn på kokkeutdanningen. Jeg har ikke angret en eneste dag. Jeg er veldig godt fornøyd. Jobben er givende, innholdsrik, morsom og spennende, sier Tarek.
 

– Hvorfor kokk?

– Kanskje det har noe å gjøre med at min far er kokk og drev egen restaurant da jeg vokste opp. For meg var det et naturlig valg når jeg skulle velge på nytt, og det har jeg aldri angret på. Jobben er spennende, gir mye frihet, mye ansvar og stor mulighet for å påvirke.
 

– Her jobber vi sammen om alt fra å komponere menyen til å lage maten for gjestene. Vi er en fin gjeng som samarbeider godt for å levere så bra resultat vi klarer hver eneste dag, sier Tarek.